Oulun ulkoistukset märkä rätti työntekijän kasvoille

Julkaistu Kalevassa 16.10.2020

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston mielestä Oulun kaupunginvaltuustossa tapahtuneet ulkoistuspäätökset ovat häpeällisiä. Lyhytnäköisten ja epärealististen säästöjen maksajiksi joutuvat hyvää työtä tekevät työntekijät. Ateria- ja puhtauspalveluiden sekä Oulun Digin väki ja koulusihteerit siirretään pois kaupungin palkkalistoilta.

Kun kuukausipalkka monella siivous- ja keittiöalan ammattilaisella on jo valmiiksi vain noin 2000 euroa, on ulkoistuksen myötä monelle palkkaan aiheutuva useiden satojen eurojen alennus täysin kohtuuton toimeentulon kannalta. Kaupunki osoittaa tässä yhteiskuntavastuuttomuutta. Ulkoistukset ovat myös omiaan huonontamaan palveluiden laatua.

Monessa paikassa Suomea Perlacon – nykyään osa Finnish Consulting Groupia – on tehnyt vastaavanlaisia esityksiä, joissa säästettäisiin suoraan naisvaltaisten alojen työntekijöiden selkänahasta ulkoistamalla ja heikentämällä työehtoja. Tosin esimerkiksi Lahden päättäjät olivat viisaampia kuin Oulun kollegansa keskimäärin ja torjuivat kaupungin ateriapalveluiden kilpailuttamisen lukemin 38-20.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston mukaan on keskeistä huomata, että Oulun ulkoistusäänestykset ratkesivat erittäin täpärillä enemmistöillä. Esimerkiksi ateria- ja puhtauspalveluiden äänestys oli tasatulos 33-33, jolloin valtuuston puheenjohtajan Juha Hännisen (kok) ääni ratkaisi siivoojien ja keittiöhenkilökunnan palkanleikkaukset. Esimerkiksi Keskustan ryhmä kannatti kokonaisuudessaan kaikkia ulkoistuksia.

Tosin niiden puolesta äänesti yhtä lailla myös työläisten ystäviksi itseään väittävien perussuomalaisten edustajia ja taisipa va’ankielenä ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistuksessa killua sitä kannattanut vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja. Sekin ihmetytti, että osa demareista äänesti Digin ulkoistuksen ja koulusihteereiden Monetraan siirron puolesta. Vasemmistoliiton edustajat toimivat Oulun valtuustossa määrätietoisesti vastustaen kaikkia lyhytnäköisiä ulkoistuspäätöksiä. 

Kannattaa miettiä erittäin tarkkaan, ketä tulevissa kuntavaaleissa äänestää.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston piirihallituksen puolesta
Olli Kohonen, puheenjohtaja
Jorma Hanhela
Anne Huotari
Tuomas Kuusniemi
Suvi Röntynen
Matti Vähänen

Oulu