Oulu säästää matalapalkkaisten työntekijöiden kustannuksella

Julkaistu 20.10.2020 Rantapohjassa

Lokakuun ensimmäisen maanantain kaupunginvaltuuston kokous oli kylmää kyytiä kaupungin työntekijöille. Melko selkeillä äänimäärillä niin koulusihteerit kuin osa Digistä ulkoistettiin.
Ateria- ja puhtauspalveluiden ulkoistaminen meni tiukemmalla mahdollisella tavalla läpi. Äänet menivä tasan ja tulos ratkaistiin kaupunginvaltuuston kokoomuslaisen puheenjohtajan äänellä. 

Vain vasemmistoliiton valtuutetut vastustivat järjestelmällisesti kaikkia kolmea ulkoistusta.

Jo entuudestaan matalapalkkaisten ateria- ja puhtauspalveluiden työntekijöiden tulevaa ahdinkoa eivät yhtenä ryhmänä puolustaneet, kuin SDP:n ja Vasemmistoliiton kaikki valtuutetut. Keskustapuolueessa oltiin yksimielisesti ulkoistuksen takana. Kokoomuksessa oli yksi valtuutettu joka ulkoistusta vastusti, vihreissä taas yksi, joka ulkoistamisen puolesta äänesti. Työntekijän puolella eivät myöskään olleet perussuomalaiset, äänet jakautuivat, eivätkä he myöskään saaneet varahenkilöä paikalle ajoissa äänestämään, varsinaisen jäsenen kokouksesta poistuessa.

Näin kuntavaaleissa vuonna 2017 äänestetty valtuusto siis toimi. On siis selvää että ensi keväänä on mahdollisuus äänestää toisin ja nähdä myös inhimillistä politiikkaa Oulussa.

Kokoomuslaisen konsultin tekemä “Perlacon”-selvitys sisältää paljon epäinhimillisiä esityksiä. Onhan säästölistalle laitettu lapset, vanhukset ja sairaat. Ateria- ja puhtaanapito henkilöstöä työskentelee myös vanhusten parissa. Kilpailutusten myötä henkilökunnan vaihtelevuus kasvaa huomattavasti.
Kun henkilöstö ulkoistetaan, vaikka he siirtyvät “vanhoina” työntekijöinä, vaihtuu heidän työehtosopimus kunnalliselta puolelta yksityiselle. Yksityisen puolen työehtosopimuksissa palkka on matalampi ja lomakertymät vuodessa huomattavasti vähemmän.

Selvää tietenkin on että säästöjä pitää saada. Perlacon selvityksessä sanotaan että pelkästään hankintoja tehostamalla säästettäisiin 3 miljoonaa euroa vuodessa. Oulu maksaa vuosittain yli 20 miljoonaa pitkäaikaistyöttömyyden maksuosuutta eli työttömyyssakkoa. Oikeanlaisilla toimenpiteillä tätä saataisiin vähennettyä noin 5miljoonaa euroa vuodessa.

Kuntavaalit ovat ensi huhtikuussa! Sinun äänelläsi on merkitystä siihen että Oulussa tehdään reilua kuntapolitiikka kaikille, ei harvoille.

Suvi Röntynen
Haukiputaan vasemmiston puheenjohtaja
Vasemmiston Oulun kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja