Juhlapuheiden jälkeen ottelu jatkuu

Hilkka Haagan kirjoitus on julkaistu alun perin Forum24-lehdessä.


Sinivalkoiset kynttilät on taas poltettu, maljat nostettu, kansan kerma kätelty. Itsenäisyyspäivän vieton perinteeseen tulee veteraanien harvenevien rivien myötä myös uusia perinteitä, tapoja ja näkökulmia. Pidämme puheita, juhlimme tekoja, taiteilijoita, urheilijoita. Suomi mainittu!


Itsenäisyys tuo mukanaan vapauden, mutta myös vastuuta. On todettava, että kaikkia uusia juhlinnan muotoja ei voi katsoa hyvällä. Oikeita, kunnioittavia tekoja veteraanien ja Suomen jälleenrakentaneen sukupolven hyväksi ovat vanhusten palvelujen kuntoon laittaminen, tasa-arvon ja yhdenvertaisen osallisuuden parantaminen ja sosiaalisen polarisoitumisen estäminen, ei väkivaltaista retoriikkaa tihkuvien kulkueiden ja mielenosoitusten järjestäminen.

Kaksi vuotta sitten Suomi juhli sataa itsenäisyyden vuottaan teemalla ”Yhdessä”.


Kaksi vuotta sitten Suomi juhli sataa itsenäisyyden vuottaan teemalla ”Yhdessä”. Ehtikö kaunis aate ja ytimekäs iskulause lakastua näin pian? Joko kyllästyimme toisiimme ja yhdessä tekemiseen? Nyt, kun liittoutumaton ja puolueeton Suomi saa nauttia rauhan aikaa ja välitöntä vieraan vallan uhkaa ei ole, tulee meidän todistaa olevamme itsenäisyyden arvoisia investoimalla ihmisiin. Kansakuntamme tarvitsee nyt jokaisen pelaajan tähän meidän joukkueeseen.


Uudelleen muodostetun hallituksen tehtävä on hallitusohjelman nimen mukaisesti rakentaa sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää Suomea. Suomalaisten on aika ryhtyä aktiiviseen, rakentavaan vuoropuheluun vihan, solvausten ja uhkailun sijasta. Pelikirja kainaloon ja kentälle!

Suomalaisten on aika ryhtyä aktiiviseen, rakentavaan vuoropuheluun vihan, solvausten ja uhkailun sijasta. Pelikirja kainaloon ja kentälle!

Nuorten edellytyksiä kasvaa ja osallistua yhteiskuntaan tulee parantaa. Suurin alle 30-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeen syy on mielenterveyden ongelmat. Työikäistemme hyvinvointia horjuttavat työn murros, halpuutus ja epävarmuus. Ei voi olla niin, että työssäkäyvä joutuu hakemaan yhteiskunnan tukia, kun palkka ei riitä. Kaikessa päätöksenteossa tulee arvioida sukupuolivaikutukset, jotta kansakuntamme jatkuvuus voidaan turvata. Jälkikasvun saamisen ei tule olla uhka vaan mahdollisuus. Vanhustenhuollon kriisiin ja ikäihmisten yksinäisyyteen tulee reagoida voimakkaasti kehittämällä laadukkaita vanhuspalveluja ja yhteisöllistä asumista. Nyt ei riitä, että tehdään parhaamme ja katsotaan, mihin se riittää.

Hilkka Haaga
Oulun kaupunginhallituksen jäsen, markkinointiviestintäalan yrittäjä, äiti ja ex-ilmakitaristi.

Hilkan omaa blogia voi seurata osoitteessa hilkkahaaga.fi