Minä ja minun mielipide

Julkaistu Kalevassa 28.11.2020

Nykyisin vahvat mielipiteet haastavat tieteellisen tutkimustiedon ja laittavat kyseenalaistamaan jopa kiistattomat vaalitulokset. Laajat kansanjoukot uskovat erilaisiin salaliittoteorioihin ja torjuvat perinteisen median uutiset. Vaihtoehtoisia faktoja suoltavat valemediat vääristelevät tietoa ja perinteisistä pelisäännöistä piittaamattomat populistipoliitikot suoltavat valheita sananvapauden nimissä. 

Ilmastomuutoksen kieltäjiä riittää, vaikka jokainen täysijärkinen näkee muutoksen ympärillään. Huoltoasemaparlamenteissa kirotaan töpseliautoja ja uskotellaan, ettei pienen ihmisen teoilla ole mitään merkitystä. Oma mielipide voittaa tiedemiesten raporttien tiedon ja toimenpidesuositukset selkeästi. 

Koronaviruksen vaarallisuuteen ei uskota. Maskinkäytön hyödyllisyyteen ei uskota. Myöskään rokotteen turvallisuuteen ja tehoon ei uskota. Tämä siksi, että jokaisella on oma yksilöllinen mielipide, joka kumoaa lääketieteen asiantuntijoiden näkemykset. 

Olihan näitä ennenkin. Minun nuoruudessani kiivaimmat väitökset käytiin teemasta ”onko ihminen käynyt kuussa?” Kuukuvien varjoja analysoitiin ja ihmeteltiin miksi USA:n lippu heilui, vaikkei kuussa tuule? Tämä oli kuitenkin kovin harmitonta, sillä ihmiskunnan tulevaisuudelle kuumatkan oikeellisuus on vaikutukseltaan tyhjänpäiväinen asia. 

Sen sijaan ilmastomuutoksen kieltäjät, koronan väheksyjät ja rokotteiden vastustajat ovat ihmiskunnalle vaarallisia voimia, koska heidän toimintansa vaarantaa meidän kaikkien tulevaisuuden.

Miten tällaisessa tilanteessa saataisiin ihmiset toimimaan samaan suuntaan isojen katastrofien välttämiseksi?

Koronaviruksen suhteen näyttää pahalta. Ihmiset eivät viitsi noudattaa ohjeita ja oma itsekäs toiminta ajaa yhteiskunnan kokonaisedun edelle. Kuvat, joissa sadat ihmiset juhlivat laivalla tai jonottavat ”yökahviloihin” ovat kerrassaan masentavia typeryyden ilmentymiä. Näin toimimalla ajetaan maa uudelleen pysähdyksiin, vaarannetaan ihmishenkiä ja sysätään valtava joukko ihmisiä työttömyyteen ja yrityksiä konkurssiin. 

Eduskunnan täysistuntosalissa ilman maskia istuva kansanedustaja on varmaan omasta mielestä lähes yhtä urhea hahmo kuin talvisodan sankarit. Helsinkiin satojen ihmisten megabileitä kasaava konkurssiyrittäjä taas esiintyy kuin paraskin hyväntekijä. Esimerkillään he lietsovat ihmisiä rikkomaan sääntöjä ja rajoituksia, jotka on tehty meidän kaikkien terveyden turvaamiseksi. Moitteiden ja paheksunnan lisäksi tällaiset henkilöt ansaitsisivat rikossyytteet. 

Kansalaiset, herätys! Maskit päähän ja turvavälit kuntoon. Nyt ei kaivata kansalaistottelemattomuutta. 

Risto Kalliorinne
PAMin järjestöjohtaja ja SAK:n hallituksen jäsen