Epärealistiset suunnitelmat Oulun vaivana

Mikko Viitasen kirjoitus on alun perin julkaistu Kalevassa 25.6.2020.Oulun yhdyskuntasunnittelussa on useampi esimerkki epäonnistumisista, jotka ovat johtuneet alun perin vääristä lähtökohdista. Rakennusfirmat ja niihin kytkeytyvät muut hyötyvät tahot ovat olleet yleensä aloitteen tekijöinä. High Tech -Areenaa ajettiin vahvasti 2000-luvun alussa ja valtuusto jopa hyväksyi sen äänin 49-10. Tein vastaesityksen, koska suunnitelmalla ei ollut järkiperusteita. Eihän siihen sitten niitä luvattuja yksityisiä sijoittajia löytynyt. Matkakeskuksena kaupiteltiin kaavamuutos, jossa lähinnä tuhottiin vanhat arvorakennukset ja poikkeusluvilla rakennettiin enimmäkseen pieniä asuntoja.  Matkakeskusta ei sen sijaan ole saatu aikaan.

Kaavoituksessa sen on huomioitava koko kaupungin tasapuolinen kehittäminen eikä vain keskikaupungin vetovoiman lisääminen.


Kaavoitusvalta kuuluu kaupunginvaltuustolle. Kaavoituksessa sen on huomioitava koko kaupungin tasapuolinen kehittäminen eikä vain keskikaupungin vetovoiman lisääminen. Pitkäjänteisyys on kaavoituksen ydin. Asemakaavoitusta ohjaa valtakunnalliset tavoitteet alueiden käytölle, maakunta- ja yleiskaava. Yleiskaava ohjaa mm. kaupan ja suurten hankkeiden sijoitusta. Kaavoitus ei voi lähteä poukkoilemaan yksittäisten tahojen intressien perässä.Nykyisessä pysähdystilanteessa, kun yliopiston hallitus on esittänyt siirtymistä keskustaan ja erilaisia Areena hankkeita tuodaan esiin, on syytä palata alkuperäisiin yhdyskuntasuunnitelmiin. Raksilan kaavoitus on viimeistelyä vaille valmis ja Linnanmaa-Kaijonharjun alueen kaavoitus on edennyt. Pidetään niistä kiinni ja yliopisto Linnanmaalla. Rakennetaan jo päätetty Linnanmaan uimahalli. Oulun asemakeskuksen suunnittelukilpailun voitti Tervatynnyrit. Käynnistetään sen toteutus ja viimeinkin matkakeskus.

Pitkäjänteisyys on kaavoituksen ydin.

Eri kokoisten kongressien järjestämiseen Oulussa on hyvin vaihtoehtoisia tiloja kaupungilla ja Linnamaalla. Tapahtumien järjestämiseenkin on olemassa vaihtoehtoja ja Ouluhallin laajennus tuo oman lisänsä. Areenan suhteen on tarkasti arvioitava, mitä tarvitaan, missä ja milloin. Se ei ole missään kannattava hanke, siksi monet haluavat vetää kaupungin päävastuuseen.Mikko Viitanen
Oulun kaupunginvaltuutettu