Oman toiminnan lopettaminen liian vakava asia pelin politiikalle
Julkaistu 21.10.2020 Forum 24:ssä
Valtuuston kokous maanantaina 5.10. teki vakavia päätöksiä ulkoistaa ja lopettaa kaupungin toimintaa. Päätökset merkitsevät jopa yli 400 kaupungin lähinnä naisvaltaisen matalapalkkaisen henkilöstön aseman heikentymistä, jopa palkkojen alentumista ja muiden työehtojen heikennystä. Työpaikat vähenevät varmuudella.
Oulun aiemmat kokemukset osoittavat, että yksityisellä yrityksellä laatu on heikompaa ja kaupungin työntekijät paikkaavat puutteita. Kaupungin valvonta ei ole ollut riittävää. Kaupungin johto ei ole suuntautunut oman toiminnan kehittämiseen, vaan ainoana tavoitteena on ollut jo vuosia jatkunut oman toiminnan supistuminen. Onko kaupungin johto lainkaan tehtäviensä tasolla, kun se kuvittelee kansainvälisten voittojaan maksimoivien suurfirmojen hoitavan ateria- ja puhtauspalvelut paremmin ja halvemmalla, kuin oma henkilöstö.
Valtuuston kokousta leimasi pelin politiikka. Ateria- ja siivouspalvelujen ulkoistuksessa äänet menivät tasan. Keskustan kaikki 17 ja Kokoomuksen 12 edustajaa olivat ulkoistuksen kannalla. Lyly Rajala oli ainoana Kokoomuksesta vastaan. Kaikki Vasemmistoliiton 11 ja SDPn 8 olivat ulkoistusta vastaan. Ulkoistusta vastusti myös Sinisten ja Asylin edustajat. Vihreiden 9 edustajaa vastusti ulkoistusta ja yksi lipesi ryhmästä. Joten loppupelissä oli monta ratkaisijaa. Vihreiden Janne Hakkarainen kannatti ulkoistamista. Perussuomalaisten Juha Vuorio asettui tukemaan ulkoistusta kuten Jenna Simola oli tehnyt jo kaupunginhallituksessa. Kaksi Perussuomalaista vastusti ulkoistusta. Kristillisten Marja-Leena Kemppainen asettui ulkoistamisen kannalle, vaikka esitti ensin asiaa pöydälle riittämättämän tiedon johdosta. Jos ei kerran tiennyt riittävästi, niin miksi äänesti ulkoistamisen puolesta eikä tyhjää. Myös Ville Vähämäki oli ratkaisjan paikalla poistuessaan kokouksesta ennen äänestystä ja hänen varahenkilönsä, Vaili Jämsä ei saapunut äänestykseen. Molemmat ovat ilmoittaneet vastustavansa ulkoistusta.
Äänestysmenettelyyn liittyi piirteitä ja monia kysymyksiä, joiden laillisuus vaatii selvittämistä. Miksi puheenjohtaja antoi neuvottelutauon tämän äänestyksen kohdalla, kun muiden äänestysten kohdalla ei tätä pyydetty? Miksi Keskustan ryhmäkokouksen takia kokous keskeytettiin? Miksi ei huolehdittu Vähämäen varahenkilölle mahdollisuutta osallistua äänestykseen?
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.